Publicat de: valorificare | 10 octombrie 2010

MENTENANTA SI SSM – o imagine statistică

Din raportul  ,,Agentiei  Europene pentru  Securitate si Sanatate in Munca”

În conformitate cu standardul european 13306 (1), mentenanţa reprezintă ansamblul de măsuri tehnice, administrative si de management întreprinse pe parcursul ciclului de viaţă al unui echipament – un punct de lucru (clădire), echipament de muncă sau mijloc de transport – destinate menţinerii sau readucerii acestuia într-o stare în care poate îndeplini funcţia necesară.

Mentenanţa influenţează securitatea si sănătatea lucrătorilor în două moduri. În primul rând, mentenanţa periodică, planificată si efectuată corect este esenţială pentru ca echipamentele si mediul de muncă să rămână sigure si fiabile. În al doilea rând, mentenanţa în sine trebuie să fie efectuată în condiţii de securitate, cu protejarea adecvată a lucrătorilor de mentenanţă si a altor persoane prezente la locul de muncă.

Se pot distinge diferite tipuri de mentenanţă:

– mentenanţa corectivă, atunci când acţiunile au ca scop restabilirea stării de funcţionare a unui sistem avariat (de exemplu, repararea sau înlocuirea unor componente defecte). Acest tip de mentenanţă este cunoscut si ca „mentenanţă reactivă”, deoarece acţiunea este iniţiată atunci când are loc evenimentul neprevăzut al avariei unui echipament;

– mentenanţa preventivă, atunci când acţiunile sunt efectuate la intervale prestabilite sau în conformitate cu criteriile prevăzute în vederea reducerii probabilităţii avariei sau a degradării funcţionării unui echipament. În acest caz, acţiunile sunt planificate, proactive si au ca scop controlul procesului de deteriorare care conduce la avaria unui sistem (de exemplu, înlocuire, lubrifiere, curăţare sau inspecţie).

Mentenanţa include mai multe profesii si vizează toate sectoarele de activitate. Din acest motiv, este dificil de identificat numărul exact al lucrătorilor implicaţi în activităţi de mentenanţă. Datele primite din partea Franţei si Spaniei indică faptul că aproximativ 6 % din populaţia activă este implicată în activităţi de mentenanţă. Majoritatea lucrătorilor de mentenanţă sunt bărbaţi (aproximativ 90 % în Franţa și 65 % în Spania), iar în cadrul acestei categorii de lucrători, cea mai mare grupă de vârstă este de 30-49 de ani.

Potrivit unui sondaj efectuat în anul 2005 în Franţa, mentenanţa este funcţia cu cea mai mare rată a subcontractării din industrie. În Spania, lucrătorii de mentenanţă se regăsesc cel mai des în sectorul serviciilor (70 % în 2004), urmat de industrie (19 %) și construcţii (10 %).

Deoarece efectuează o gamă largă de activităţi diferite, lucrătorii de mentenanţă sunt expusi la multe si variate pericole la locul de muncă. Există pericole fizice (zgomot, căldură si frig excesiv, radiaţii, volum ridicat de muncă fizică), pericole chimice (lucrul cu azbestul, sudură, expunere la substanţe periculoase în momentul lucrului în spaţii închise), pericole biologice (legionella, leptospira) si pericole psihosociale (organizare necorespunzătoare a muncii). Lucrătorii de mentenanţă sunt, de asemenea, expusi riscului apariţiei tuturor tipurilor de accidente.

Datele provenite din sondajul efectuat în Spania privind condiţiile de muncă indică o expunere mai mare a lucrătorilor de mentenanţă la zgomot, vibraţii si diferite tipuri de radiaţii,comparativ cu restul populaţiei active.

Lucrătorii de mentenanţă sunt, de asemenea, mai expusi la căldură în timpul verii (44 % comparativ cu 19 % în rândul altor profesii), frig în timpul iernii (44 % comparativ cu 17 %) și o atmosferă umedă (25 % comparativ cu 13 %). Acestia sunt,de asemenea, mai expusi la substanţe periculoase, vapori si emanaţii.

Analizele datelor EUROSTAT pe baza metodologiei SEAM (statistica europeană privind accidentele de muncă) pot contribui la identificarea accidentelor legate de activităţile de mentenanţă în mai multe ţări europene.  În cadrul variabilei „proces de lucru”, folosită pentru clasificarea cauzelor si circumstanţelor accidentelor, există patru subcategorii care sunt legate de operaţiuni de mentenanţă:

–  configurare, pregătire, instalare, montare, dezasamblare, demontare;

–  mentenanţă, reparare, reglare, ajustare;

–  curăţarea mecanică sau manuală a spaţiilor si echipamentelor de munca;

–  monitorizarea, inspecţia proceselor de fabricaţie, spaţiilor de lucru, mijloacelor de transport, echipamentelor – cu sau fără echipamente de monitorizare.

Numărul accidentelor legate de aceste subcategorii a fost comparat cu numărul total al accidentelor legate de orice altă subcategorie din cadrul variabilei „proces de lucru”.

Datele arată că aproximativ 20 % din toate accidentele din Belgia (în 2005-2006) au fost legate de operaţiuni de mentenanţă,precum și aproximativ 18-19 % în Finlanda, 14-17 % în Spania și 10-14 % în Italia (în 2003-2006). În plus, cifrele din mai multe ţări europene indică faptul că în anul 2006 aproximativ 10-15 % din toate accidentele mortale au fost legate de operaţiuni de mentenanţă (a se vedea fi gura 2). Studiile știinţifi ce indică faptul că bolile profesionale și problemele de sănătate legate de muncă (precum azbestoza, cancerul, deficienţele de auz  și afecţiunile musculo-scheletice) apar, de asemenea, mai des în rândul lucrătorilor implicaţi în activităţi de mentenanţă.

Datele EUROSTAT din cinci ţări ale Uniunii Europene au indicat că majoritatea accidentelor legate de mentenanţă apar în producţie, construcţii, sectorul activităţilor imobiliare, de închiriere si comerciale si , în Austria, de asemenea, în hoteluri si restaurante.

În plus, în sectorul alimentării cu electricitate, gaz si apă în 2006, 50 % din accidente în Finlanda și Belgia, 34 % în Spania si 23 % în Italia, au avut legătură cu operaţiunile de mentenanţă.

În sectorul activităţilor imobiliare, de închiriere și comerciale, 40 % din accidente au avut legătură cu mentenanţa în Finlanda, 34 % în Spania și 26 % în Belgia. In În Belgia, în sectorul educaţiei, 41 % din accidente au avut, de asemenea, legătură cu mentenanţa. În alte sectoare, în funcţie de ţară, 15-20 % din accidente au avut legătură cu operaţiunile de mentenanţă.

Literatura de specialitate indică faptul că majoritatea accidentelor apar în timpul activităţilor de mentenanţă corectivă. În plus,o analiză a bazei de date privind accidentele de muncă din Franţa arată că în anul 2002 angajaţii din domeniul mentenanţei s-au situat pe poziţia a doua ca frecvenţă a victimelor accidentelor în legătură cu subcontractarea, imediat după lucrătorii din domeniul construcţiilor.

Lipsa mentenanţei sau mentenanţa necorespunzătoare pot, de asemenea, conduce la situaţii periculoase, accidente si probleme de sănătate. Aceasta poate avea legătură cu lipsa sau mentenanţa neadecvată a vehiculelor, echipamentelor industriale sau agricole, instalaţiilor electrice, stingătoarelor de incendii, clădirilor sau a instalaţiilor de apă. Avariile cauzate de mentenanţă pot contribui la dezastre la scară largă, cu consecinţe negative pentru oameni si mediu.

Procesul de mentenanţă ar trebui să înceapă în etapa de proiectare si planificare – înainte chiar ca lucrătorii de mentenanţă să se prezinte la locul de muncă. Este esenţială punerea în aplicare a unor proceduri adecvate de evaluare a riscurilor pentru operaţiunile de mentenanţă, precum si adoptarea unor măsuri preventive adecvate, pentru a asigura securitatea si siguranţa lucrătorilor implicaţi în activităţile de mentenanţă. După finalizarea operaţiunilor de mentenanţă, trebuie efectuate verificări speciale (inspecţii si teste) pentru a se asigura efectuarea corespunzătoare a mentenanţei si faptul că nu au fost create riscuri noi. În timpul întregului proces, gestionarea adecvată a mentenanţei trebuie să asigure coordonarea, planificarea si efectuarea corectă a mentenanţei conform planului si faptul că echipamentul sau locul de muncă este lăsat în stare de siguranţă pentru funcţionare continuă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: