Publicat de: valorificare | 7 octombrie 2010

SUBSTANTE PERICULOASE

Substanţele periculoase – sunt acele substante care,in orice forma de agregare s-ar gasi: lichidă, gazoasă sau solidă ,reprezintă un risc pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor ;aceste substante pot fi identificate în aproape toate locurile de muncă.

Conform  A g e n ț i ei  E u r o p e ne  p e n t r u  S e c u r i t a t e ș i  S ă n ă t a t e  î n  M u n c ă , in Europa, milioane de lucrători vin în contact cu agenţi biologici şi chimici care îi pot vătăma.

Conform unor cercetări recente, 19% din lucrătorii din UE sunt expuşi vaporilor toxici un sfert sau mai mult din timpul lor de lucru, în timp ce 15% din lucrători trebuie să manipuleze substanţe periculoase în cadrul activităţii lor profesionale zilnice.

Dacă riscurile folosirii substanţelor periculoase nu sunt gestionate în mod corect, sănătatea lucrătorilor poate fi afectată într-o varietate de moduri, efectele pornind de la iritaţii uşoare ale ochilor şi pielii, până la astm, probleme legate de reproducere şi malformaţii congenitale, precum şi cancer.  Acestea se pot întâmpla printr-o singură expunere scurtă sau prin expuneri multiple şi acumulare pe termen lung a substanţelor în organism.
Conform legii, angajatorii din UE au obligaţia să îşi protejeze lucrătorii împotriva substanţelor periculoase dăunătoare de la locul de muncă. Angajatorii trebuie să realizeze evaluări ale riscurilor şi să acţioneze în baza acestora.Legislaţia prevede de asemenea identificarea şi etichetarea a mii de substanţe  diferite care sunt înregistrate pe piaţa UE.

Reducerea riscurilor asociate lucrului cu substanţe periculoase nu reprezintă numai o datorie morală, ci şi un imperativ legal – existand insa şi un puternic argument economic pentru aceasta. Organizaţiile, la fel ca şi lucrătorii, pot fi afectate atunci când se întâmplă ceva rău – de la pierderea productivităţii şi creşterea responsabilităţii, până la trimiterea în judecată şi cereri de despăgubiri.
Din fericire, există o gamă amplă de orientări disponibile pentru angajatori şi lucrători în legătură cu substanţele periculoase. Dar în Europa există multe exemple de bune practici din care se poate învăţa.
Prin luarea de măsuri corespunzătoare, lucrătorii pot fi protejaţi atunci când folosesc substanţe periculoase.
De asemenea, angajatorii au obligaţia de a oferi lucrătorilor atat informaţii privind riscurile pe care le reprezintă substanţele periculoase cat şi instruire cu privire la modul de utilizare a acestora în condiţii de siguranţă. Regulamentele se aplică atât produselor comercializate, cât şi deşeurilor şi produselor secundare care rezultă din procesele de producţie.

Valorile-limită de expunere profesională (LEP) ajută la controlarea expunerii la substanţe periculoase la locul de muncă prin stabilirea valorii maxime a concentraţiei (din aer) a unei substanţe care poate fi permisă în condiţii de siguranţă.

Sunt prevăzute valori- limită la nivelul UE, însă fiecare stat membru îşi stabileşte propriile valori, deseori ieşind din sfera legislaţiei UE. LEP sunt stabilite de autorităţile naţionale competente şi alte instituţii relevante. LEP pot fi obligatorii (însemnând că trebuie să fie respectate) sau de referinţă (fiind orientative pentru valorile care trebuie atinse), şi pot fi aplicate atât în cazul produselor comercializate, cât şi al produselor secundare ce rezultă din procesele de producţie.

Deşi acestea nu acoperă fiecare substanţă folosită în UE, LEP reprezintă un instrument important în evaluarea şi gestionarea riscurilor şi oferă informaţii valoroase pentru activităţile privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă legate de substanţele periculoase. Angajatorii trebuie să se asigure că expunerea lucrătorilor lor nu depăşeşte limitele naţionale.

Toate valorile-limită presupun că lucrătorii care sunt expuşi sunt adulţi sănătoşi, deşi în unele cazuri acestea vizează şi protecţia „subgrupurilor sensibile”. În mod normal, limitele de expunere nu se aplică, spre exemplu, în cazul femeilor însărcinate şi al mamelor care alăptează, fiind necesară luarea de măsuri specifice, acolo unde este cazul, pentru a proteja aceste grupuri.

Timpul mediu de expunere pe listele cu LEP este în mod normal de opt ore pe zi (deseori denumit MPT-8h sau media ponderată în timp – 8h). De regulă, LEP au la bază ipoteza că un lucrător poate fi expus unei substanţe pe parcursul unei vieţi profesionale de 40 de ani cu 200 de zile de lucru pe an.

Cele mai importante legi europene în acest domeniu sunt regulamentele privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor asociate cu agenţii chimici, substanţele carcinogene (inclusiv azbest sau rumeguş) şi cele mutagene, şi agenţii biologici. Potrivit legii, angajatorii din UE trebuie să îşi protejeze lucrătorii împotriva substanţelor periculoase de la locul de muncă care-i pot afecta. Angajatorii trebuie să realizeze evaluări ale riscurilor şi să acţioneze în baza acestora.

Legislaţia europeană stabileşte o ierarhie a măsurilor care trebuie luate de angajatori pentru a controla riscurile pe care le prezintă substanţele periculoase pentru lucrători. Aceasta plasează eliminarea şi înlocuirea în vârful ierarhiei măsurilor de control.

Acolo unde este posibil, utilizarea substanţelor periculoase trebuie să fie eliminată prin schimbarea procesului sau a produsului în care se foloseşte substanţa.

Dacă nu este posibilă eliminarea, atunci substanţa periculoasă trebuie să fie înlocuită cu una care nu prezintă pericole sau cu una mai puţin periculoasă.

Acolo unde nu sunt prevenite riscurile pentru lucrători, ar trebui să se aplice măsuri de control pentru a îndepărta sau a reduce riscurile pentru sănătatea lucrătorilor.

Măsurile specifice,mai stricte se aplică în cazul unor substanţe şi procese,de exemplu pentru substanţe  cancerigene şi mutagene.

Acestea sunt doar cateva din aspectele mai importante scoase in evidenta de catre Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, referitoare la SUBSTANTELE PERICULOASE

 


 

 

Reclame

Responses

  1. Comentariul tau nu prea are legatura cu………demolarile si cu substantele periculoase.Poate n-am inteles eu bine!?!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: