Publicat de: valorificare | 23 septembrie 2010

Legea 132 din 30 iunie 2010

In Monitorul Oficial nr.461 din iulie 2010,a fost publicata legea 132/2010,privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice. Dupa cum stim, institutiile publice sunt acelea in care statul este actionar majoritar. Desi numarul acestora scade vertiginos,inca mai sunt destule astfel de institutii.

Legea are ca scop cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor colectate selectiv precum si modul legal de a informa,educa si constientiza functionarii publici,angajatii si cetatenii cu privire la colectarea selectiva si managementul deseurilor.

Dam mai jos pasaje din acest act normativ.

,,

Art. 4. – Organizarea si operationalizarea colectarii selective in institutiile publice se realizeaza direct, de catre reprezentantii institutiei publice, sau prin delegarea acestei responsabilitati catre terti, respectiv societati comerciale si/sau organizatii neguvernamentale nonprofit, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.”

,,Art. 6. –

(1) Fiecare institutie publica are obligatia de a stabili responsabilitatea implementarii colectarii selective a deseurilor in cadrul institutiei in sarcina unui angajat din departamentul administrativ sau de a delega aceasta responsabilitate catre terti.

(2) Stabilirea persoanei responsabile se realizeaza prin act al conducatorului institutiei publice, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. In acest scop, atributiile persoanei astfel desemnate, prevazute in fisa postului, se modifica in mod corespunzator, prin includerea responsabilitatilor privind colectarea selectiva la nivelul institutiei publice.

(3) In cazul in care institutia publica deleaga responsabilitatea implementarii colectarii selective catre terti, sarcina numirii persoanei responsabile revine tertei parti, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a contractului.”

,,Art. 9. – Sistemul de colectare selectiva a deseurilor trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

a) containerele si recipientele folosite pentru colectarea selectiva se inscriptioneaza cu denumirea materialului/materialelor pentru care sunt destinate;

b) in fiecare birou/incinta al/a institutiei publice vor fi amplasate 3 recipiente de colectare selectiva a deseurilor. Acestea vor avea urmatoarele culori, in functie de tipul de deseuri colectate: albastru pentru deseuri de hartie si carton, galben pentru deseuri de metal si plastic si alb/verde pentru sticla alba/colorata;

c) pe fiecare etaj/nivel al institutiei publice vor fi amplasate recipiente de colectare selectiva;

d) recipientele vor fi amplasate intr-un loc usor accesibil, marcat si indicat corespunzator;

e) fiecare institutie publica este obligata sa infiinteze la intrarea in institutie un punct de colectare selectiva a deseurilor destinat vizitatorilor si sa asigure informarea acestora in acest scop, prin exemplificarea tipurilor de deseuri corespunzatoare fiecarui container;

f) recipientele din interiorul cladirii apartinand institutiei publice vor fi golite in functie de intensitatea activitatii/ritmul de umplere de catre personalul insarcinat cu efectuarea curateniei;

g) marcarea containerelor in culorile prevazute la lit. b) se poate face prin vopsire, prin aplicare de folie adeziva sau prin alt procedeu similar, pe minimum 20% din suprafata totala vizibila;

h) inscriptionarea si aplicarea marcajului colorat trebuie sa fie durabile si vizibile, astfel incat sa se asigure identificarea destinatiei containerelor si a recipientelor de colectare selectiva.”

,,Art. 11. –

(1) Fiecare institutie publica este obligata sa implemen.un program de informare si instruire a propriilor angajati cu privire la organizarea colectarii selective a deseurilor, fie prin forte proprii, fie prin delegarea responsabilitatii catre terti, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(2) Personalul insarcinat cu efectuarea curateniei va fi instruit suplimentar.

(3) In cazul in care institutia publica deleaga responsabilitatea implementarii colectarii selective catre terti, obligativitatea implementarii programului prevazut la alin. (1) revine tertei parti, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a contractului.”

,,Art. 15. – Urmatoarele fapte constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

A. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, nerespectarea de catre conducatorul institutiei publice a urmatoarelor obligatii:

a) de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectarii selective unui angajat al institutiei sau unui tert;

b) de a asigura aplicarea colectarii selective a deseurilor in interiorul institutiei publice pe care o conduce;

B. cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei, nerespectarea de catre conducatorul institutiei publice sau de terta parte a obligatiei de a incheia un contract de predare a deseurilor colectate selectiv catre un operator economic autorizat pentru reciclarea/valorificarea acestora;

C. cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:

a) preluarea deseurilor care nu sunt colectate selectiv de catre operatorul economic autorizat sa preia deseurile;

b) neasigurarea de catre operatorul economic autorizat a preluarii selective a deseurilor.”

Intregul Act Normativ se poate gasi in publicatiile de specialitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: