Publicat de: valorificare | 20 Aprilie 2010

EVENIMENTE POSIBILE:EXPLOZIA

In timpul lucrarilor de dezafectare a instalatiilor, pot apare unele evenimente deosebite.Aceste evenimente pot crea pagube materiale, si chiar accidente umane. De aceea aceste evenimente trebuiesc privite cu foarte mare atentie si pe cat posibil sa fie eliminate sau in cel mai rau caz efectele lor sa fie limitate . Un prim eveniment de acest fel este Explozia. La  producerea acesteia concura mai multi factori. Unul din ei este Atmosfera exploziva

Atmosfera explozivă reprezintă „amestecul” cu aerul, în condiţii atmosferice, al unor substanţe sau preparate inflamabile/combustibile, aflate sub formă de gaze, vapori,  prafuri/pulberi, în care, după aprindere, arderea se propagă în întregul amestec nears.

Normativele din domeniu, nu explica ce inseamna condiţii atmosferice.  In acest caz , se recomandă să se considere intervalul de temperatură între -20°C şi +60°C, şi o plajă de presiune între 0,8 şi 1,1 bar.

Exploziile accidentale, produse atat în spaţii închise cat si în aer liber, constituie o principala cauza  a numerose evenimente.  La un astfel de accident exista urmatoarea  succesiune a evenimentelor:

· scurgerea în atmosferă a unei substanţe inflamabile, produsul respectiv  fiind în fază lichida sau gazoasa ;  desi produsul a fost scurs dintr-un echipament tehnic, el poate rămâne în suspensie (formând aerosoli) sau se poate disipa pe sol sub forma unei pelicule,care conduce,la rândul său,la emisii de gaze;

· amestecarea substanţelor combustibile cu oxigenul din aer , fapt ce duce la formarea unei atmosfere (un nor) inflamabile;

· atmosfera inflamabila se dispeaza, se mişca si astfel apar una sau mai multe zone inflamabile.

· una sau mai multe zone inflamabile se pot aprinde;

· propagarea frontului flăcării ce traversează zona sau zonele inflamabile ale norului; frontul flăcării acţionează de maniera unui piston asupra straturilor  învecinate şi poate fi la originea formării undelor de presiune aeriene, dacă          viteza de propagare este suficientă sau dacă norul este închis;

În situaţii normale de funcţionare a instalaţiilor/echipamentelor tehnologice, probabilitatea formării unor atmosfere explozive este extrem de mică.

Desi se produc degajări sau emisi de gaze şi vapori de hidrocarburi ,acestea fac  parte din funcţionarea normală a instalaţiilor  şi se datorează, imposibilităţii  realizarii unor etansari perfecte.

Doar in situaţii de avarii imprevizibile, se pot forma atmosfere explozive.

Având în vedere că instalaţiile / echipamentele tehnologice funcţionează în sistem închis, în interiorul acestora se poate forma o atmosfera exploziva atat in timpul unor activitati (ex.  reparaţii) care presupun golire de produs inflamabil şi, ca urmare, accesul aerului în spaţiul respectiv, cit şi în cazul defectării sistemului de etansare .

În exteriorul instalaţiilor si/sau echipamentelor tehnologice, se pot forma atmosfere explozive în situaţia unor disfuncţionalităţi, care sa genereze pierderi de produse inflamabile.

Acestea ar fi o parte din aspectele legate de  evenimentul mentionat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: