Publicat de: valorificare | 7 aprilie 2010

OBIECTE DE INVENTAR DE NATURA MIJLOACELOR FIXE

In gestiunea unei societati,pe langa celelalte categorii de active ( mijloace fixe, obiecte de inventar,etc.) poate exista si o alta categorie: aceea de  ,,obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe’’.

In momentul in care se ia decizia de demolare a unei sectii, instalatii, sector de activitate, in cadrul acelui obiectiv, pot exista si astfel de active .  Ca armare acestea trebuiesc tratate ca atare. Legislatia specifica stipuleaza clar modul de abordare al acestora.

Astfel:

–  Conform  Cap.III,Art. 27 din Legea nr.15/24.03.1994 :

,, Declasarea si casarea unor bunuri materiale, altele decât mijloacele fixe, sunt de competenta consiliilor de administratie ale agentilor economici, respectiv a responsabilului cu gestiunea patrimoniului’’.

– Conform NORMELOR METODOLOGICE din 29.12.1997 (din H.G.909/1997) de aplicare a Legii 15/1994 ,la Cap. II, PUNCTUL 12. j, par. 4  se specifica:

,, Nu se trec la categoria de obiecte de inventar mijloacele fixe care nu au însusiri comune  obiectelor de inventar, cum ar fi: cladirile, constructiile, mijloacele de transport etc. Acestea ramân în evidenta ca mijloace fixe de natura obiectelor de inventar si urmeaza regimul de scoatere din folosinta si de casare a mijloacelor fixe’’.

Precizarile sunt necesare deoarece,conform celor sus mentionate, procedura de casare a mijloacelor fixe nu se aplica si la obiecte de inventar.

In plus am intalnit situatii cand un activ (utilaj): pompa, racitor, constructie, conducta tehnologica,  sa fie incadrat in grupa Obiectelor de inventar sau cand un,,gestionar’’ a facut o propunere de casare pentru active (utilaje) care ulterior s-a constatat ca sunt incadrate ca Obiectelor de inventar si trebuiau casate ca atare.

Acestea sunt doar cateva aspecte legate de categoria obiectelor de inventar de natura mijloacelor fixe.   Si consider ca e bine sa fie stiute!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: