Publicat de: valorificare | 5 Aprilie 2010

Valorificare

In cazul in care prin dezafectare rezulta bunuri (echipamente) cu un grad scazut de uzura fizica , acestea pot fi valorificate ca atare.
Vanzarea sau valorificarea activelor disponibile, reprezinta de asemeni o activitate care necesita o mai mare atentie;  si aceasta pentru a evita intrarea sub incidenta vreunui act normativ care  poate crea probleme.
Conform reglementarilor fiscale existente,deductibilitatea pierderilor rezultate din vanzarea de active este permisa, daca cel putin una dintre conditiile de mai jos este indeplinita:

  • Activele sunt vandute prin entitati specializate sau
  • Activele sunt vandute prin licitatii organizate conform prevederilor legale.

,,Entitati specializate”, sunt acele entitati legal autorizate sa efectueze vanzari de active si /sau departamentele specializate organizate in cadrul companiilor.
Valorificarea  este operatie financiar-contabila prin care se recupereaza valoarea neamortizata a mijloacelor fixe scoase din functiune.
Inainte de a se executa vanzarea (valorificarea),aceste active trebuiesc evaluate. Aceasta operatie se poate efectua in cadrul societatii de catre o comisie legal constituita la nivel de societate .
Comisia (Evaluatorul) va stabili o valoare de inlocuire pentru M.F. sau obiectul solicitat. In acest sens se va pune la dispozitia evaluatorului o lista care va cuprinde:

  • numarul de inventar;
  • data punerii in functiune;
  • denumirea;
  • valoarea de inventar;
  • valoarea ramasa de amortizat la data evaluarii;
  • procentul de uzura estimat de societate.

Datele sunt puse la dispozite de catre sectorul sau departamentul din cadrul societatii care disponibilizeaza un MF, printr-o Nota de starea tehnica (pe care o va completa in prealabil).
Evaluarea aceasta a activelor are ca scop stabilirea valorii de piata la un moment dat, plecand de la valoarea de inlocuire si tinand cont de deprecierea fizica si morala.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: